جشنواره فيلم‌هاي مستند باستان‌شناسي سالانه برگزار مي‌شود

به گزارش ميراث آريا (chtn) احمد ميرزا کوچک خوشنويس در مراسم اختتاميه جشنواره فيلم‌هاي مستند باستان‌شناسي ايتاليا که با حضور جمعي از باستان‌شناسان، پژوهشگران و دانشگاهيان برگزار شد ، افزود : تفاهم نامه‌اي ميان اين پژوهشگاه و مسوولان و نمايندگان موزه «رووريتو» ايتاليا مبني بر برگزاري سالانه جشنواره فيلم‌هاي باستان‌شناسي در شيراز امضا شده و بر اين اساس در پاييز هر سال شاهد برگزاري اين جشنواره خواهيم بود.

وي افزود: پس از برگزاري اين دوره، نقاط قوت و ضعف را در کارگروه‌هاي متعدد، بررسي مي‌کنيم تا در سال‌هاي آتي، با امکانات و آمادگي‌هاي بيشتري جشنواره را برگزار کنيم و اميدوارم شاهد حضور فيلمسازان مستند ايراني هم در اين جشنواره باشيم.

خوشنويس گفت: ايران و ايتاليا از جنبه‌هاي مختلفي به ويژه از لحاظ مباني نظري مرمت، شباهت‌ها و اشتراکات مختلفي دارند و در يک مسير حرکت مي‌کنند.

وي با اشاره به تئوري‌هاي متخصصان انگليسي و فرانسوي در حوزه مرمت و حفاظت از آثار باستاني، افزود: به نظر مي‌رسد ديدگاه‌هاي کارشناسان و متخصصان ايراني در حوزه حفظ و مرمت آثار باستاني در ميانه تئوري‌هاي اين کارشناسان قرار مي‌گيرد و اشتراکات و تشابهات زيادي با تئوري‌هاي باستان‌شناسان و کارشناسان ايتاليايي دارد.

رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به تئوري‌هاي يکي از کارشناسان غربي که اجازه هيچ گونه دخالتي را در اثر باستاني نمي‌دهد، افزود : به نظر مي‌رسد که اين ديدگاه، يک ديدگاه افراطي است و اگر قصد ما اين بود که براساس اين نظر قدم برداريم، چيزي از آثار باستان‌شناسي کشورمان باقي نمي‌ماند. چراکه اين ديدگاه مي‌گويد زلزله و ساير بلاياي طبيعي که موجب تخريب آثار باستاني مي‌شوند، خود جزو تاريخ محسوب مي‌شوند.

خوشنويس با اشاره به زلزله خيز بودن بسياري از مناطق ايران، تصريح کرد: اگر کارشناسان و باستان‌شناسان ما بر اساس همين تئوري پيش مي‌رفتند، در ايراني که به لحاظ جغرافيايي مستعد سيل، زلزله و برخي ديگر از بلاياي طبيعي است، ميراث باستاني و فرهنگي باقي نمي‌ماند.

خوشنويس در ادامه با اشاره به ديدگاه و تئوري «مداخله گرانه» ارايه شده از سوي برخي کارشناسان و باستان‌شناسان فرانسوي گفت: در برخي موارد اقدامات مداخله گرانه فرانسوي‌ها در حوزه حفظ و مرمت آثار باستاني تا اندازه‌اي است که موجب مي‌شود در مواجهه با يک اثر يا بنا نسبت به اصالت آن دچار شک و ترديد شويم.

به گفته اين مقام مسؤول با نگاهي به قوانين و ضوابط حفاظتي آثار باستاني، به اين نتيجه مي‌رسيم که در زمينه حفاظت و مرمت آثار باستاني، محدوده‌اي وجود دارد که با آغاز کاوش‌ها و پژوهش‌هاي باستان‌شناسان و دريافت ارزش و اهميت اثر يا بناي باستاني، ميزان مداخله براي مرمت بنا يا اثر را مشخص مي‌کند.

رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري در ادامه با اشاره به اينکه ايران و ايتاليا نه تنها در بحث حفظ و نگهداري از آثار باستاني بلکه در مورد قوانين اين حوزه نيز داراي تشابهات و اشتراکاتي فراواني هستند، گفت: کلمه مرمت در ميان کارشناسان و پژوهشگران مختلف سراسر جهان معاني متفاوتي دارد. اما نکته‌اي که در اين زمينه بايد به قوت مورد توجه قرار بگيرد، اين است که مرمت نبايد در کالبد مکان يا اثر دخالت کند.

خوشنويس گفت : از سوي ديگر، ديدگاهي وجود دارد که بيشتر آن را به محققان ايراني نسبت مي‌دهند و اين ديدگاه بسيار به تئوري‌هاي راسکين انگليسي نزديک است. اين ديدگاه مطرح مي‌کند که به هيچ وجه نبايد در کالبد مکان بدست آمده از کاوش‌ها مداخله کرد. اين ديدگاه در مورد باستان‌شناسي ايراني ديده مي‌شود، زيرا ما اسنادي در دست نداريم تا اين بنا‌ها را به حالت اوليه آن بازگردانيم.

وي با اشاره به حضور اساتيد بزرگ آسيب شناسي حفظ و مرمت آثار باستاني در جشنواره فيلم‌هاي مستند باستان‌شناسي ايتاليا، گفت: برگزاري نخستين دوره اين جشنواره، فضايي را فراهم کرد تا فرصتي براي تبادل نظر و انديشه با بزرگان اين حوزه ايجاد شود.

اين مقام مسؤول افزود: اين جشنواره برگزار شد تا به اين ترتيب زمينه‌هاي تبادل اطلاعات و رشد و ارتقاء دانش و رويکردهاي علمي و عملي اين حوزه به ويژه براي مخاطبان جوان فراهم شود./122

انتهای پیام/

کد خبر 1389091514